fredag 28 januari 2011

Oroande nyheter om himmelsblått...

Säsongen 2011 har dragit igång. Killarna har tränat ett par veckor på hemmaplan, vilket jag tyvärr inte hunnit se. De har nu dragit iväg på träningsläger till Spanien och mina tre himmelriket-kollegor på plats rapporterar för fullt. Imorgon spelar de första träningsmatchen och den visas till alla supportrars glädje på TV så att vi här hemma kan få se svenska mästarnas första steg mot en ny framgsångsrik (?) säsong. Det borde vara en tid av förväntan och behagligt pirr i magen. Men för en stund sedan komdet rejält smolk i glädjebägaren.

Idag kallades det hastigt till presskonferens hos Malmö FF. Det visar sig att man räknat fel på den ekonomiska förlusten för 2010. Och inte bara fel, utan brutalt fel! För knappt två månader sedan kalkylerade man med att förlusten skulle hanma på ca 10 miljoner. Nu visar den sig bli runt 30 miljoner. Rapport från årsmötet finns här. Jag är fortfarande lätt chockad, förvirrad och lätt förbannad. Det talas om att man satsat mot guld men att man inte budgeterat med guldbonusar och firande. Förutom att det verkar sanslöst korkat att inte ha budgeterat med guld när man satsat mot det kan man ju också undra vad som ingick i firandet och bonusarna när man talar om kostnader på 8 miljoner? Och har inte guldet också gett åtminstone en del intänkter? Finns det inte bonusar till klubben beroende placering? Har man inte sålt en mängd prylar i samband med guldet? Jag inser att det inte ger summor på flera miljoner men i alla fall?

Nu finns uppenbar risk att vi inte kan förlänga utgående kontrakt -väldigt oroande eftersom de spelare som har utgående kontrakt är spelare som vi absolut inte vill förlora. Risken är väl troligen också att vi tvingas sälja spelare till sämre avtal än vi önskar. Svårt att veta hur man resonerar dock, å ena sidan sas det tydligen på mötet att den sportsliga satsningen inte skulle påverkas men senare sa man att man i detta nu inte har möjlighet att förlänga kontrakt eller köpa nya spelare.

Jag har svårt att förstå hur en organisation av MFF:s storlek och rutin som borde ha en viss kompetens kan räkna så här in i helskotta fel? Här har man suttit och gjort sig lustig över stackars privatpersoner som medverkar i "Lyxfällan" och så kan MFF inte sköta sin ekonomi bättre än så här?

Jag är långt ifrån något ekonomiskt snille men det här känns skrämmande dåligt...

Inga kommentarer: