fredag 29 maj 2015

Samtal med en 4-åring

Oskar ligger bredvid mig i soffan. Han kollar intensivt på sina handleder. Han är lite petig när den gäller huden den unge herrn, han avskyr att ha minsta lilla utslag eller prick på kroppen, och sår ska vi inte prata om. Allt som liknar "rött" (=blod) vill han ha plåster på direkt oavsett hur litet det är eller hur gammal sårskorpan är. Nu hade han fått syn på blodådrorna på handleden.
Mamma titta! Jag har sånt säger han upprört och pekar på dom. Ja, dom ska vara där, det ska se ut så svarar jag med lugn röst. Men mamma titta, jag har SÅNT säger han igen, nu lite förnärmat, som att jag inte har insett allvaret. Ja hjärtat, men man ska ha såna, titta, mamma har dom också säger jag pedagogiskt och visar min egen handled. Han kollar ett tag till. Jag gillar inte dom säger han surt. Man måste ha dom, dom är bra säger jag. Här följer sen en mycket skum förklaring på vad man har blodådror till. Den var så ointelligent att jag inte tänker återge den, men försök själva förklara det på ett bra sätt för en 4-åring, samtidigt som du försöker undvika ordet blod. Men Oskar verkade i alla fall försöka förstå att man inte kan göra sig av med dom.
Man kan inte såga dom? frågar han och gör en rörelse över handleden. Nej, det kan man inte svarar jag och hoppas det sjunkit in.
Man kan inte klippa dom? Nej
Man kan inte hamra dom? Nej
Man kan inte banka dom? Nej
Man kan inte snurra dom? Ehhh nej. Här stannade jag till och undrade för mig själv hur det skulle hjälpa att snurra dom om han nu inte ville ha dom där alls men jag hann stoppa den tanken innan den nådde fram till munnen. Varför starta ett sidospår till detta inte så fascinerande ämne?
Man kan inte gömma dom? Nej, vännen dom finns där, dom syns och det är inget farligt det är precis som det ska.
Här slutade frågorna och jag började så smått slappna av i soffan.
Efter en halv minut petar Oskar på mig, pekar på sin handled och säger: Mamma titta, jag har sånt. Jag gillar inte dom...

1 kommentar:

Erik sa...

Underbart skrivet Åsa1 tack för att du delger oss! Vilken profil han verkar vara den lille. Fler sådana åt mänskligheten och alla skulle må mycket bättre.