lördag 28 maj 2011

De ofrivilligt barnlösas dag

Dagen före Mors dag, dvs i år 28/5, har genom bland annat föreningen Barnlängtan utsetts till De ofrivilligt barnlösas dag. (Läs mer om detta och om föreningen här).

Denna sjukdom, för det är klassat som en sjukdom av WHO, gör livet ofattbart tufft för massor av människor. Många fler än de flesta anar, eftersom många som är drabbade inte orkar, vågar eller vill prata om problemet. Dels för att det är så otroligt tungt, men många känner också en slags skam, att det är fel på dem eftersom de inte lyckas med det som ses som det mest naturliga i världen dvs att "skaffa" barn.

Många drabbade bloggar, ofta anonymt, om det de hoppas ska vara vägen ur barnlösheten och idag har de genom föreningen Barnlängtan uppmanats att berätta sina historier om livet som barnlös. En av dem är "Wilda Matilda", en av initiativtagarna till den här dagen.

Du som läser här känner förmodligen till min historia, så jag har inte tänkt skriva mer om den. Men jag ville ändå uppmärksamma dagen och kanske väcka lite tankar kring ämnet. Om du har någon i din närhet som är barnlös och du funderar över varför, tänk till en liten stund innan du frågar om situationen. Du anar nog inte hur ont frågan "Är det inte dags för dig/er att skaffa barn snart" kan göra. Och får du veta att personen i fråga längtar och försöker, tänk även då till en extra sekund innan du säger mer. Kommentarer som: "Äsch, bara slappna av och sluta tänka på det så löser det sig nog", är som ett knivhugg i hjärtat, hur välmenta de egentligen är. Det är absolut inte lätt, men fråga, stötta, och framför allt, visa att du bryr dig om!

Och kanske, kanske kan du också ha detta i åtanke när det är dags att gå och rösta nästa gång. Faktum är nämligen att möjligheterna till hjälp/vård varierar enormt beroende på var i landet man bor. Och frågan är inte direkt högprioriterad hos de flesta av våra politiker. Tänk så många sjukdomar och skador som är självförvållade som man får gratis vård och hjälp med, hur många gånger man än behöver det. Många ofrivilligt barnlösa får däremot sätta sig i stor ekonomisk skuld för att få hjälp.

Så jag ber dig, ta gärna några minuter idag, eller någon annan dag, och läs hos Barnlängtan, hos Wilda Matilda (länkar ovan) och kanske några andra barnlösas bloggar. All uppmärksamhet och allt stöd i den här frågan är mer än välbehövligt!

Inga kommentarer: